Проектът „Скопие 2014” има за цел да преобрази столицата на западната ни съседка

Ще издържат ли проверката на времето новите сгради и паметници в Скопие? Това е един от въпросите в западната ни съседка тези дни.

 

Тази седмица Скопие бе на път да влезе в "Рекордите на Гинес". Само за една нощ в македонската столица изникнаха 33 статуи на исторически личности

 

Македонския Дисниленд. Така наричат всички проекта „Скопие 2014”, който има за цел да преобрази столицата на западната ни съседка.

 

За него се заговори отново, когато в Скопие за една нощ бяха издигнати 33 паметника, дело на сръбската леярна „Йеремич”. Сред скулпторите има антични македонски военачалници и владетели, както и български светци, князе и царе.

 

Според някои източници инвазията на статуите струва около 2 милиона евро. Други твърдят, че сумата на целия проект е сто пъти по-голяма. Дали е така – не знаем. Но ако отидем в столицата на Македония, ще видим паметници на Добромир Хръз, Петър Делян и Васил Чакаларов.

 

Програмата „Скопие 2014” цели да промени града след опустошенията от земетресението през 63-а. Експресното поставяне на монументи се случи часове след изборното поражение на Владимир Тодорович, кандидат за кмет от управляващата ВМРО - ДПМНЕ. Заради акцията и спорните архитектурни качества на проекта за обновяване на Скопие, новият кмет на Община Център Андрей Жерновски заяви: „От утре - нито един сантиметър в общината няма да може да се моделира, без да се питат за това гражданите”.

 

Официални реакции последваха и от българска, и от македонска страна. Премиерът Марин Райков коментира, че паметниците на български исторически личности в Скопие са най-убедителният аргумент да честваме общата си история заедно. И още от думите на министър-председателя: „Никой няма съмнение, че Христо Татарчев е българин”.

 

Реакцията на македонския премиер Никола Груевски. Той харесва паметниците. А външният министър обясни, че тяхното послание било за конкретно сътрудничество. И още, че предпочитат да се „съсредоточим върху бъдещето”.

 

През седмицата професор Божидар Димитров препоръча  „Македония да построи паметник на Крали Марко” .

 

Какво каза още Божидар Димитров по темата гледайте във видеото.