Ангажираните служители на МВР ще бъдат проверявани за връзки с членове на избирателните комисии

35 000 полицаи ще следят за реда по време на парламентарния вот на 12 май. Ангажираните служители на реда ще бъдат проверявани за връзки с членове на избирателните комисии. 

 

Това е една от мерките, които МВР готви за максималното ограничаване на нарушенията при избора на депутати. 

 

Служителите на реда, които ще пазят изборните секции, ще трябва да декларират писмено, че нямат връзка с представителите на комисиите, които работят в тях. 

 

„При установяване на служители, свързани с членове на РИО, те няма да се включат в охраната и транспортирането на изборните материали”, обясни Ангел Антонов, директор на ГД "Национална полиция".

 

От МВР внимателно следят и къде евентуално може да се купуват гласове

 

„Лихварите са само кръвоносна система, т.е. само дистрибутори на този престъпен ресурс, а той е от някъде по-високо. Бихме искали разследванията да се качат на ниво генерирането на престъпната инициатива”, заяви Антоанета Цонева, Институт за развитие на публичната среда.

 

С включването на специални разузнавателни средства в разследванията срещу търговията с гласове МВР очаква да достигне именно до организаторите на подобни схеми. Осъдените за изборни злоупотреби също щели да са повече. СРС-тата обаче ще влизат в разследванията само след разрешение на прокуратурата. 

 

Експерти от неправителствения сектор искат създаване на спецзвено от МВР и финансовото министерство, което да се бори с купуването на гласове.

 

До десет дни МВР ще открие и гореща линия, на която ще сигнализираме за злоупотреби по време на вота.