Възстановяването на тритите записи ще покаже дали ще има нови обвиняеми

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че Прокуратурата е назначила техническа експертиза, която трябва да възстанови съдържанието на изтритите от полицията незаконни файлове. Резултатът от тази експертиза пък ще покаже дали по случая с незаконното използване на СРС-та ще има нови обвиняеми.

 

Кой трябва да носи отговорност за разкритите от Прокуратурата нарушения в МВР, позволяващи нерегламентирано подслушване? Отговорът на този въпрос се оказа разнопосочен. Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че не може да носи отговорност за това, което служители в МВР са вършили. Според главния прокурор пък отговорът на този въпрос ще стане ясен, след като разследването приключи:

 

„Вие ме карате да гадая съдбата на разследването, а първото, което трябва да гадая, е дали експертите ще съумеят да възстановят изтритата информация. Дайте ми възможност поне това да разбера и тогава ще говорим дали кръгът ще се разшири, когато проведем разследването и повдигнем обвинения ще стане ясно кой ще носи отговорност. В закона има ясно разписан член 34 а.”

 

А във въпросния член е записано: „контролът върху прилагането и използването на специалните разузнавателни средства се осъществява от министъра на вътрешните работи, когато специалните разузнавателни средства се прилагат и използват от структурите на Министерството на вътрешните работи”.

 

Премиерът Марин Райков пък каза, че все още нищо не е доказано и не е ясно дали някой е подслушвал незаконно: „Трябва ли един министър, по чието време е вършено, да поеме отговорност – нямам впечатление, че това е доказано, защото още няма обвинение, има презумпция за невинност”.

 

А докато разследването приключи и кръгът от обвиняеми стане ясен, главният прокурор препоръча на служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова да предприеме промени, една от които „да препоръча незабавното създаване на правила там, където такива няма”.