Това сочи доклад за рисковете, пред които може да се изправи страната до 2025 година

Недобре работещите институции и безработицата могат да създадат най-големи проблеми за националната сигурност през следващите 10 години. Това сочи доклад за рисковете, пред които може да се изправи страната до 2025 година. 

 

Обратно на очакванията, според „Рискмонитор” най-големият враг не е извън границите, а вътре в страната и това оказва се сме всички ние. 

 

Според анализа все повече образовани българи емигрират, а през 2020 година работната ръка у нас вече ще е драстично намаляла и с ниско образование. 

 

„ 2,9 милиона работят, за да хранят 7 милиона. Докато положението е такова, България винаги ще е под опасност”, обясни икономистът Георги Ганев.

 

Според доклада България трябва да помисли за внос на висококвалифицирани емигранти. Според експертите, които представиха документа днес, това едва ли може да стане. Просто Западна Европа има много повече какво да им предложи. 

 

Въпреки това България трябва да предприеме мерки, за да съживи работната си ръка, а и да я образова. 

 

Като друга заплаха пред България се посочва и евентуален разпад на Евросъюза, макар че експертите очакват по-скоро неговата трансформация на самия съюз, а не неговия край.