Главният секретар на МВР бе призован във връзка с разследването на скандала за подслушването

Софийската градска прокуратура извика на разпит главния секретар на МВР Калин Георгиев. Причината е негово интервю по скандала със СРС-тата. Това което той разказва в него е абсолютно противоположно на данните, изнесени от държавното обвинение. Според Калин Георгиев, никаква информация не е унищожавана от длъжностно лице в МВР, а напротив – тя била архивирана в пълния си обем и била на разположение на проверяващите.

 

Калин Георгиев напълно отхвърля изводите от проверката на държавното обвинение, според които служител в МВР умишлено опитал да саботира прокурорската проверка, като е изтрил информация от събирани СРС-та , а освен това разглобил техниката за подслушване с отвертка. Главният секретар на МВР обяви, че в това няма нищо вярно. Според него служителят не бил разглобявал техниката, а я е ремонтирал. Освен това информация от СРС-та не била изтрита, а цялата била архивирана и предоставена на прокуратурата.

 

Оказа се обаче, че досега Калин Георгиев не е представил тази своя версия пред прокуратурата. Затова беше привикан на разпит, в който да обяснени и даде доказателства за думите си. След разпита си в прокуратурата той категорично отказа да дава повече изявления по темата. Темата обаче коментира премиерът.

 

„Актовете на прокуратурата придобиват легитимност след съдебни решения, това не означава, че ние искаме да останем слепи за констатациите на прокуратурата”, заяви  премиерът Марин Райков, но добави, че дори самото подозрение е достатъчно смущаващо.”

 

Марин Райков поиска службите, свързани с използване на специални разузнавателни средства, да бъдат изнесени извън МВР, за да има по-строг контрол и по-малко съмнения. А за да избегне още скандали, докато служебният кабинет управлява страната, Райков е поискал министърът на вътрешните работи Петя Първанова да спазва законите и да подписва документи за използване на СРС само в присъствие на други колеги.

 

„Що се отнася до вътрешноведомствените наредби, ще си позволя лично мнение, смятам, че те могат да бъдат усъвършенствани и да функционират по начин, по който да дават не 99%, а 100% гаранции, че подобни безобразия, каквито може би се подозират, наистина няма да бъдат възможни.