Това е уверил британския премиер Дейвид Камерън

Няма заплаха от въвеждане на ограничения за работа във Великобритания за български граждани след 1 януари 2014 година. Това е станало ясно след срещи на президента Росен Плевнелиев с британския премиер Дейвид Камерън и с представители на британския кабинет в Лондон, за които информира пресслужбата на държавния глава.

 

Президентът Росен Плевнелиев е получил уверение, че процесът на отпадане на трудовите ограничения от следващата година ще премине спокойно. „Държави като Швеция и Франция вече показаха, че България не е проблемна от тази гледна точка“,  е заявил държавният глава. Той е отхвърлил категорично възможността от миграционен наплив на български граждани в други държави от Европейския съюз. 

 

Росен Плевнелиев е обсъдил и бъдещето на проекта Набуко-Запад с представители на британската компания „Бритиш Петролеум“, която държавите, участнички в проекта, се надяват да привлекат като стратегически инвеститор. България има нужда от диверсификация на източниците на газ, е припомнил президентът и е подчертал, че страната ни ще подкрепи „всяка тръба, която потенциално ще премине през българска територия“. 

 

По отношение на Набуко-Запад президентът допълва, че проектът е поставен на конкурентна основа, което налага още повече усилия от страна на държавите в консорциума за привличането на стратегическа инвестиция. По думите му обаче все още не може да се прогнозира какво ще бъде инвестиционното решение.