Ако употребата на пестицидите продължи с това темпо, до 2 г. у нас няма да останат пчели

На протест на 22 април излязоха десетки пчелари. Те се събраха пред Министерския съвет заради това, че България се въздържа при гласуването в Еврокомисията на забрана за използване на три опасни пестицида. Именно заради използването им обаче умирали все повече пчели. 

 
Припомняме ви, че в средата на миналия месец в Брюксел се решаваше дали трите най-опасни за пчелите пестицида, с които се обработват земеделски земи, да бъдат забранени. 13 страни членки подкрепят предложението, докато 9 се обявяват срещу забраната. Това обаче не е достатъчно за въвеждане на забраната, защото 5 държави се въздържат. Сред тях е и България. 


Оказва се, че гласът ни е бил решаващ. Пчелари коментират, че в казуса са замесени икономически интереси.


Само за последната година, според бранша, пчелите са намалели с 30%. Все по-трудно и все по-малко от тях преживяват зимата. Прогнозата на пчеларите е, че ако употребата на тези пестициди продължи с това темпо, до две години у нас няма да останат пчели


„Намалява се тяхната имунна система, започват да боледуват, съкращава се животът им. На практика, зимните пчели вместо да живеят по 5 месеца, те оцеляват по 4 месеца. И в края на март - началото на април ние намираме празни кошери”, разказва Даниела Челибаева.


С днешния си протест пред Министерския съвет, пчеларите постигнаха успех – премиерът Марин Райков даде дума, че България ще поиска употребата на трите опасни пестицида да бъде забранена. 


Дори смъртността сред пчелите да бъде ограничена обаче, ще са необходими години, за да се възстанови един пчелин.


Повече подробности ще намерите във видеото.