Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий към Националния дворец на културата

В Деня на Земята, 22 април, отново имаше протест в София в защита на Пирин. Шествието тръгна от паметника на Патриарх Евтимий към Националния дворец на културата. 


Този път притесненията на протестиращите са, че може да бъдат узаконени всички досегашни действия на концесионера на ски зоната в Банско и ще има изсичане на нови площи с вековни гори


Опасенията на хората конкретно са свързани с това, че планът за управление на парк „Пирин”, който защитава биоразнообразието в планината и ограничава намеренията за строеж там, може да бъде променен – нещо, което искат да направят някои инвеститори, концесионери, включително и хората в Банско. 


Междувременно стана ясно, че вече е избрана фирмата, която ще направи новия план, който ще защитава парк „Пирин” до 2023 г.  


Ръководителят на екипа, който ще прави плана - Аленсандър Бърдаров, обясни, че водещи мотиви са желанието да бъде намерен баланс и наследството в парка да бъде опазено.


Действащият в момента план за управление на националния парк е разработван цели четири години. Сега експертите ще имат по-малко от две, за да проведат теренните проучвания, да направят обществени обсъждания и да съгласуват документа с институциите. 


Припомняме ви, че повече от година граждани и екозащитни организации протестират за запазване на парк „Пирин”. Жителите на планинските общини пък защитават своя бизнес и сега се притесняват, че именно техните опоненти са спечелили обществената поръчка за изработване на плана.


Обществената поръчка е на стойност 1 438 000 лева. До седмица ще стане ясно дали някои ще обжалва възлагането на договора и дали работата по плана ще започне.


Припомняме ви, че наскоро Сметната палата откри нередности в концесията на ски зоната в Банско. Засега от Министерството на околната среда и водите са се ангажирали да се запознаят с доклада на Сметната палата.

 

Гледайте повече във видеото.