В обиколката се включиха и министри

Трима министри от служебния кабинет и посланикът на Холандия у нас Карел ван Кестерен подкараха велосипеди. Заедно със стотици любители на колелата те направиха велосипедна разходка по улиците на София.

 

Йохан Крамер работи в посолството на кралство Холандия у нас от 2003 г. Идва от държава, където велосипедът е на почит. В града предпочита колелото пред автомобила.

 

В холандския град Амстердам има половин милион велосипедисти и 400 км велоалеи. В София трасетата са около 35 километра. Главният архитект на столицата уверява, че до 5 години те ще са 4 пъти повече. Самият той пристигна с лъскав, електрически велосипед.

 

Сред привържениците на велосипеда днес се оказаха трима министри. Освен Владимир Пенев, който вече редовно ходи на работа с колело, педали завъртяха спортният министър Петър Стойчев и колегата му по екологията  Юлиян Попов.

 

Щом холандците го могат, ние също имаме шанс да превърнем София във велосипедна столица, смятат хората, за които колелото е начин на живот. Пазени от полицаи на колела, велосипедистите обиколиха центъра на София в чест на добрите културни и икономически отношения между България и Холандия.