По думите му сезирането до КС не спира процедурата за съставяне на кабинет

„Член 66 от Конституцията гласи, че законността на изборите може да се оспори пред Конституционния съд”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” бившият конституционен съдия Георги Марков. Изказването му бе във връзка с искането на ГЕРБ за касиране на изборите.


На въпрос дали може орган, който е оторизиран да сезира КС, да не го направи, Марков заяви, че главният прокурор, президентът, Министерският съвет, двата върховни съда имат на свое основание право да сезират Конституционния съд по въпроса за закоността на изборите и по други въпроса, ако преценят.


„Когато става дума за проверка на законността на изборите и има жалба, съответният орган няма право на преценка, а само препраща жалбата до Конституционния съд. Това е негово законово и конституционно задължение”, поясни Марков.


На въпрос има ли основание ГЕРБ да касира изборите, бившият конситтуционен съдия припомни решение на КС от 1997 г., според което „прекратяването на агитацията на политическите партии и лица 24 часа преди изборния ден представлява израз на балансирано регламентиране и упражняване на две основни права – правото на свободен избор и право на изразяване”,допълни още той.


Запитан как би гласувал по въпроса за касиране на изборите, ако е действащ конституционен съдия, Георги Маркова бе категоричен, че ще подкрепи идеята за касиране.


„Сезирането до Конституционния съд не спира парламентарната процедура за съставяне на кабинет. Президентът да свика парламента, да се избере председател на НС. Няма никакъв проблем. Конституционният съд явно ще се поризнесе след месеци. Ако прецени, че изборите са незаконни, той ще прати съответното решение до ЦИК, те ще се анулират и до два месеца ще има нови. Но това не пречи да върви парламентарната процедура за съставяне на кабинет”, заключи Георги Марков.


Целия разговор гледайте във видеото.