На самолета, задвижван от слънчева енергия, му предстои последният етап от прелитането на САЩ

Експерименталният самолет, задвижван от слънчева енергия, Солар Импулс излетя от Вашингтон. Предстои му да преодолее разстоянието до Ню Йорк, което е последният етап от прелитането на САЩ.


На управлението му се редуват двама швейцарски пилоти Андре Боршберг и Бертран Пикар. Прелитането на САЩ започна на 3 май близо до Сан Франциско, Калифорния. Самолетът кацна последователно във Феникс (Аризона), Далас (Тексас), Сейнт Луис (Мисури), Синсинати (Охайо) и Вашингтон.


Според двамата пилоти прелитането на САЩ от край до край е било по-трудно от очакваното, заради метеорологичните условия – торнадо и бури, забавили полетите.


„Нашата цел е да покажем на хората, че светът може да бъде различен и ефикасен като се използват новите технологии, заявяват швейцарските авантюристи.


Солар Импулс е направен от въглеродни фибри, тежи 1600 кг и има размах на крилата от 63,4 м - колкото на Боинг 747. Зависи от 12 000 фотоволтаични клетки, които могат да произведат достатъчно електричество, за да заредят 400-килограмовата му литиева батерия, необходима за захранването на четирите витлови двигателя с мощност 10 конски сили всеки нощем и денем.