В дискусиите участва съветникът по киберсигурност на Обама и евродепутатът Ивайло Калфин

Законодатели от САЩ и Европейския съюз обсъдиха как да се борят по-успешно с хакерите от двете страни на Атлантическия океан и състоянието на стандартите за киберсигурност в САЩ и ЕС. Дискусиите се проведоха във Вашингтон в рамките на т.нар. Трансатлантическата политическа мрежа, която предоставя платформа за дебат по политики от взаимен интерес.

 

В дебата се включиха съветникът по киберсигурност на президента Барак Обама Майкъл Даниъл, Тайсън Баркър от Фондация "Бертелсман", Джо Алхадев, директор по киберсигурност в "Оракъл" и преподавателят по интернет сигурност в Масачузетския технологичен институт в Бостън Даниел Вайцман, предаде БГНЕС.

 

В срещата е взел участие и българският евродепутат Ивайло Калфин, който е представил законодателството по сигурността на информационните мрежи и съхраняването на данни, което приемат в момента европейските институции, съобщиха от офиса на Калфин. Тези въпроси не са включени в мандата на Европейската комисия за преговори по споразумението за свободна търговия, но според евродепутата не е възможно да бъде създаден общ електронен пазар, без Вашингтон и Брюксел да договорят сътрудничеството по тях.   

 

„В директивата за сигурност на информационните мрежи трябва да отговорим по ясно на три въпроса – за разкриването на пробиви на информационните системи, да уредим кой има задължението да докладва в такива случаи, каква информация и на кого се предоставя, както и какви мерки се вземат след подаването на информация за кибер атаки”, отбеляза Ивайло Калфин, който е и докладчик на Групата на социалистите в ЕП по бъдещото законодателство за сигурността на мрежите.