Над 200 души намират смъртта си при опит да я преминат

Германия отбелязва днес 52-рата годишнина от началото на строителството на Берлинската стена. Високото близо четири метра съоръжение се превръща в един от символите на Студената война.

 

Берлинската стена е издигната през 1961 година по инициатива на тогавашния ръководител на ГДР Валтер Улбрихт. Целта й е да спре масовото изтичане на работна сила и млади специалисти в Западна Германия.

 

Първите заграждения от бодлива тел разделят Берлин през нощта на 12 срещу 13 август. Бетонната конструкция започва да се строи на 18 август и е окончателно завършена през 1975 г.

 

Напълно готова стената се е състояла от 45 хил. бетонни блокове с височина 3,60 м. Въпреки това тя не успява да спре в бягството им към свободата над 5 хил. души. Над 200 обаче намират смъртта си при опит да преминат стената.

 

През 1987 година пред Бранденбургските врати паметна реч произнася американският президент Роналд Рейгън, в която призовава съветския лидер Михаил Горбачов да свали стената. Истинският край на този символ на разделението дойде вечерта на 9 ноември 1989 г., когато правителството на ГДР обявява решението си да отвори границите за свободно пътуване на своите граждани.