Осъденият информатор на „Уикилийкс” иска да смени пола си

Американският войник Брадли Манинг, който получи присъда от 35 години за предаването на 750 000 секретни документи на „Уикилийкс”, заяви по-рано днес, че иска да получи операция за смяна на пола. Дори вече си е избрал женско име – Челси.

 

Като преход към следващата фаза от живота си, искам всичко да знаят кой всъщност съм аз”, каза Манинг. „Аз съм Челси Манинг. Аз съм жена. Като се има предвид как се чувствам, и как се приемам от детство, искам да започна хормонална терапия възможно най-скоро”, допълни той.

 

Надява се хората да го подкрепят в своя „преход”. Проблемът с пола на Манинг неколкократно се повдига в съда. Смята се, че точно тази негова несигурност е довела до решението му да предаде секретните документи на държавата си.

 

Не се оправя, става все по-лошо. Сега последиците от проблема са изключително сериозни. Не знам какво да правя”, каза информаторът на Уикилийкс в съобщението си.

 

Военен психолог потвърди, че Манинг изглежда изолиран и под изключително напрежение като мъж, който се бори с половата си идентичност.

 

Изявлението на Манинг идва един ден след като бе осъден на 35 години лишаване от свобода.

 

Манинг трябва да излежи присъдата си във военния затвор на Форт Лийвънуърт, в щата Канзас, който в момента не осигурява хормоналното лечение, поискано от младия мъж. "Надявам се, че Форт Лийвънуърт ще направи каквото трябва, за да му позволи достъп до лечението, ако ли не ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че те ще бъдат задължени да го направят", заяви Дейвид Комбс. Той уточни, че не знае дали освен хормонално лечение Брадли Манинг иска да се подложи и на хирургична операция, за да промени пола си.