Президентът е категоричен – не участва във войни между институциите

Президентът набеляза приоритетите за държавата, по които управляващите трябва да търсят съгласие. Според него това са еврофондовете, пенсионната реформа и промените в службите за сигурност. 

 

За да е легитимна реформата в сектор „Сигурност”, трябва да се основава на широк обществено-политически консенсус, заяви Росен Плевнелиев пред журналисти на връх Шипка, където участва в церемониите по случай 136-та годишнина от боевете. „Работата на парче няма да доведе до ефективни решения”, предупреди държавният глава:

 

"Националната служба за охрана не бива да се политизира. За това гаранцията е президентът, който е надпартиен. Ще бъде изключителен скандал и голям проблем, ако НСО бъде прехвърлена към някоя друга институция. Ще се боря категорично и няма да допусна НСО да премине в друго разпореждане".

 

Посочвайки приоритетите на парламента в новия политически сезон, вчера председателят на Народното събрание Михаил Миков отбеляза, че реформата в службите остава във вниманието на управляващите. „НРС, НСО. Започна се с преструктурирането на ДАНС и МВР и ще се стигне и до там”, каза Миков.

 

„Придържам се към конструктивния подход и постигнатия от парламентарно представените партии консенсус по отношение на реформата в сектор „Сигурност“. На заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност през месец април 2012 г. бе постигнато ясно съгласие, че Националната служба за охрана ще продължи да бъде подчинена на държавния глава“, е казал Плевнелиев, според разпространено от пресцентъра на президентството съобщение. „Опитът, който имам с назначаването на председателя на ДАНС, се оказа неуспешен и оттук нататък няма да позволя каквото и да било отнемане на правомощия, имащи отношения към назначаването на ръководни длъжности в сектор „Сигурност“,” посочва също президентът.

 

За да спечелят доверието на обществото, институциите трябва да са единни при определянето и реализирането на националните приоритети, така както са обединени при отбелязването на значимите за нацията ни исторически дати, смята още държавният глава, който отбелязва, че не участва в междуинституционални войни и остава открит за диалог с представителите на всички институции.

 

Българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори, припомня Росен Плевнелиев. По думите му „доверието към политиците и към институциите зависи и от способността им да работят в рамките на правила, които са общовалидни за всички“.

 

Промените в Изборния кодекс също бяха включени от Миков сред изброените приоритети в работата на депутатите след края на лятната ваканция. Той отбеляза, че в парламента предстои да започнат дискусии по тях.