Или тайната на жените, които живеят като мъже

Тя се ражда като момиче, но се оказва, че е призвана да бъде момче. В истинския смисъл на думата. Не става въпрос за генна мутация или разстроена полова идентичност, а за нещо по-специфично – социално и нормативно конструирана полова идентичност, която бива наложена. Без правото да кажеш „не”.


Представете си следното:


Момичета, признати за синове, ако в семейството по една или друга причина няма момчета, които да станат наследници, дали обет за целомъдрие и безбрачие до края на живота си, приели да бъдат главата на семейството, обличащи се единствено като мъже и получили равни права на техните.


Представяте ли си да преживеете всичко това? Вероятно ви звучи като нещо на границата между научната фантастика или по-достоверно за действителността от 15-и век, това е реалността в райони на Северна Албания…днес.


Става въпрос за така наречените на албански бурнеши. Това са албански жени, които по силата на архаични обичаи живеят в мъжка идентичност. Вършейки мъжката работа и олицетворявайки се с това състояние на духа, с годините те изгубват напълно женския си облик.


Именно това явление е успял да заснеме фотографът Джил Петерс.


Има ли следа от „нея” в неговите очи и какво ще видите в тях – проверете в галерията по-долу.


Текст: Миалена Халваджийска