Температури през следващите месеци ще са по-високи от миналогодишните

Днес идва края на астрономическото лято. Добрата новина е, че и тази зима няма да ни скове от студ.

 

Когато се прави дългосрочна прогноза, подробности за силата и посоката на вятъра няма. За температурите и за валежите данните са средни за месеца. Пиковете и спадовете стават ясни, като им дойде времето. В аванс, няколко меродавни инстанции са единодушни: чака ни мека зима като изминалата.

 

Или с една идея по-топла. Всъщност това, което дават повечето международните центрове за толкова дългосрочни прогнози е, че краят на есента и началото на зимата ще са с около половин до един градус от нормалните за съответните месеци, говорим за октомври, ноември и декември”, казва метеорологът Ивайло Славов.

 

Или в месеца на коледните чудеса - средната минимална температура за страната ще е от един до шест градуса, а максималната - от 6 до 11.

 

Януари и февруари се очаква да бъдат с между градус и половина до два по-топли от нормалните, някъде между 5-9 или 6-11 градуса. Валежите ще са около или леко под нормата - така че това може би не е добра новина за скиорите, очакваме малко по-малко сняг”, допълни Славов.

 

Преди това, другия месец очакваме възпяваното на много езици циганско лято.