Протестиращите настояват за спешна промяна в плана за управление на НП "Пирин"

Хиляди жители на Банско, Разлог и Добринище блокираха международния път за Кулата с искания за още ски писти и втора кабинка. Протестиращите настояха за спешна промяна в плана за управление на НП "Пирин", който да позволи изграждането на още ски съоръжения в планината над Банско.

 

Малко след 16:00 часа десетки автобуси с протестиращи пристигнаха на детелината край Симитли. След няколко месеца затишие бизнесът и хората от Банско, Разлог и Добринище отново припомниха старите си искания.

 

Недоволните граждани успяха да пробият полицейския кордон и успяха да спрат движението и в двете посоки за около 20 минути. Те настояват да се приеме предложението на община Разлог за реализация на проект „Кулиното” и развитие на ски зона "Добринище", за да се развива туризмът в региона, тъй като това е основният поминък на местните жители. 

 

Протестиращите поискаха промяна в плана за управления на НП „Пирин” и бърза реакция от страна на Правителството. „С така наречените процедурни хватки се докара дотук, че ние да загубим парите от ЕС. В момента се прави работна група за Рила. Защо не за Пирин? Колко пъти ние протестираме”, запита кметът на Разлог Красимир Герчев.

 

Хората от региона се заканиха, че ще продължат с протестите, докато не бъдат чути. Исканията им обаче срещат силен отпор от страна на еколозите, които смятат, че това ще доведе до нарушаване на еко-равновесието.

 

От Министерството на околната среда и водите пък са категорични, че решенията по отношение на Национален парк „Пирин” трябва да се вземат прецизно и в унисон с опазването на околната среда. Освен това трябвало да се съобразят с факта, че парка е под егидата на ЮНЕСКО и всяко инвеститорско намерение ще се гледа „под лупа". 

 

Репортер: Станислава Христова