Георги Кадиев заяви, че няма откъде да се вземат повече пари за пенсионерите

„Ако запазим средните темпове на растеж както досега, ще трябват 35 години, за да достигнем европейските стандарти”, изчисли в предаването „Здравей, България” бившият депутат от СДС Мартин Димитров. 

 

„Трябва да направим нещо, така че икономиката да тръгне, бизнесът да тръгне”, смята Димитров. Той очаква и тази зима да има протести, „защото хората няма да могат да си плащат сметките”. 

 

Мартин Димитров отправи критика към управляващите, че вдигат пенсиите средно с едва 10 лева.

 

Георги Кадиев от „Коалиция за България” обаче заяви, че няма откъде да се вземат повече пари. 

 

„Няма възможност за повече. Откъде да ги вземем?”, попита Кадиев.

 

Спор избухна между двамата и затова колко време след като икономиката тръгне нагоре, пенсиите ще започнат да се вдигат по-сериозно.

 

„Тръгне ли икономиката и пенсиите започват да растат”, заяви Мартин Димитров. 

 

„Как така тръгне ли икономиката и веднага започват да растат пенсиите? Нали след една година ще съберете данъците. Ще трябва поне една година, а пенсионерите ще могат ли да чакат?”, попита Кадиев. 

 

Засега решението е вдигане на пенсиите с 3%. 

 

„С 10 лева не се решава нищо. Трябва да има реформи в социалната система“, контрира Димитров. 

 

„Да, така е. Затова трябва да се обърне внимание повече на осигуряването на нови работни места. 10 лева, ама те са 2 милиона и 300 хиляди пенсионери. Имаме и увеличаване на минималната работна заплата – ето ви и още 400 000 души. Половината българи, най-общо казано, са засегнати“, каза на свой ред Кадиев.

 

„Хората живеят зле и перспективата да живеят по-зле е реална“, опонира му Мартин Димитров и добави: „То е ясно, че инфлацията изяжда всичко“.

 

„Каква инфлация видяхте? Да е поскъпнал хлябът, да е поскъпнало сиренето? Не говорите така наизуст“, отговори му Кадиев.

 

Той допълни, че линията на бедност у нас е 251 лева. „Аз не разчитам на доходите си от политиката. Имам семейство, три деца и поне 1000 лева отиват за храна при нас“, заяви Кадиев.

 

Депутатът обясни, че за 2014 година се залага ръст на икономиката от 1,8%, което по думите му е малко, но е сравнено с ръста в Централна Европа.

 

Политическите съперници са на различни мнения и по отношение на субсидиите за партиите.

 

Според Кадиев сегашната система има няколко основни недостатъка. 

 

„Много са парите. 6 евро на глас няма никъде в Европа. След това стимулира да направиш 1%, а не да направиш 4%. Трети недостатък – стимулира да се явиш само на парламентарни избори и 4 години да взимаш субсидия”, заяви Кадиев.

 

Сред неговите предложения е сумата да бъде намалена от 12 на 6 лева на глас плюс 45 000 лева за спечелен депутатски мандат. 

 

„Това означава намаление на парите за парламентарните партии с 17%, а за извънпарламентарните с 50%”, заяви Кадиев. 

 

Според Мартин Димитров трябва да се сложи таван на субсидията. 

 

„БСП и ГЕРБ взимат грубо по 1 милион лева на месец субсидия. Това прави 12 милиона на година. Такива пари не им трябват. Трябва да има таван”, заяви Мартин Димитров. „БСП иска да си запази нейната субсидия и да намали на останалите”.