ДКЕВР реши, че няма достатъчно основания, за да изгонят дружеството от България

След 9-месечно разследване, енергийното дружество ЧЕЗ все пак запази лиценза си. Още миналата седмица от Държавния енергиен регулатор решиха, че нямат достатъчно основания да изгонят дружеството от България.

 

Недоволни от декемврийските сметки за ток, през февруари българите изляха гнева си на улицата. Така след дни на масови протести на 19 февруари се стигна и до заканата за лиценза на ЧЕЗ. Броени часове по-късно, енергийният регулатор реши - стартира процедура за отнемане лиценза на компанията.

 

Основното обвинение – компанията е прехвърляла дейности на свързани фирми и така е заобикаляла закона за обществените поръчки. До този извод стигнаха и проверките на Държавната финансова инспекция и прокуратурата.

 

Девет месеца по-късно процедурата по отнемане на лиценза на ЧЕЗ е прекратена. Причината – едва 5 от съставените 16 акта, по които започна тя, заслужават наказание. Основните проблеми са свързани със средствата за измерване. Резултатът – ЧЕЗостава да обслужва клиентите си у нас. От компанията обявиха, че са доволни от решението на регулатора и ще си вземат поука.

 

Още в началото стана ясно, че според закона, лиценз може да бъде отнет, ако серийно е била застрашена сигурността на захранването.

 

Повече за реакцията на потребителските организации ще научите от видеото.