Протестиращите, че в квартала идват нови и нови поколения, но канализация така и не идва

В рубриката „Моята новина” на NovaNews.bg жители на столичния квартал „Кръстова вада – Запад” ни изпратиха кадри от флашмоб. С него те заявяват, че търпението им да дочакат канализация е изчерпано.


От години хората в квартала сигнализират общината, медиите и омбудсмана за нетърпимото съжителство със собствените си отпадни води. Нарекохме репортажа си „Отсам рая” – по името на новопостроения търговски център, който протестиращите ни дадоха за ориентир как да стигнем до тях.


Преди 60 години тук водата е била по-бистра, а такива чучури не са изглеждали заплашително за вилните обитатели. Днес още на първия половин час в „Кръстова вада – Запад” за непредубедения посетител не остава никакво съмнение, че да, както ни казаха: „ето някой пак изпусна инсталацията”.  


От половин година район „Триадица” има нов кмет. От 2001-ва „Кръстова вада” има регулационен план, обжалван, преправян и до днес с шарени отсечки – оранжевите са отменени от съда, а за жълтите още се чака решение. Междувременно по тази иначе дълга улица само този месец са подадени 30 молби за узаконяване на постройки отпреди 2003-та година. А по изчисления на общината канализацията на  „Кръстова вада – Запад” ще засегне 12 къщи.  


Протестиращите, че в квартала идват нови и нови поколения, но канализация така и не идва, напомнят, че плащат от най-солените, като за елитен квартал данък-сгради и такса смет.


Повече по темата гледайте във видеото.