Според Боян Расате властта се страхува от такива отряди

„Против съм каквито и да е формирования, които не отговарят на никаква законова норма и дублират държавни служби. Сред ромите няма нагласа за създаването на такива отряди”, каза в „Здравей, България” лидерът на "Евророма" Цветелин Кънчев. 

 

"Няма нищо лошо, че някой иска да стане известен. Но не можем да позволим на такъв човек да заплашва етническия мир в страната. Това са неизвестни хора, които обикалят махалите и заплашват, че хората на Боян Расате ще ги колят", добави още Кънчев. 

 

"Убеден съм, че тези т. нар. цигански лидери искат да станат известни покрай историята с патрулите", заяви лидерът на "Национално единство" Боян Расате. По думите му ситуацията се използва, за да се нагнетява напрежение сред циганите. „При дейността на патрулите няма напрежение, ползата от тях е ясна. Гражданските патрули вече цяла седмица са по улиците и виждате, че няма конфронтация”, заяви още Расате. Той добави, че когато група от хора ги видят, те веднага се разпръскват.

 

„Срещу гражданските патрули е подета сериозна кампания. Защото днес хората се организират срещу емигрантите, а утре ще го направят срещу наркодилърите”, добави той.

 

Лидерът на "Национално единство" съобщи, че ще подадат сигнал в прокуратурата срещу така наречения бай Асен за организиране на паравоенни отряди, което е забранено по закон. „Зад тези граждански патрули, които ние организираме, застават сирийски бизнесмени, които имат идея и желание да ги финансират, за да може проблемът с бежанците да се реши”, каза още той.

 

Расате заяви още, че те не харесват управляващите, защото не работят в интерес на гражданите. „За да има патрули има проблем. Ако държавата си беше на мястото, нямаше да има нужда от такива патрули”, категоричен е той.

 

„Надявам се да не се стигне до проблем и да не бъдат нападани роми”, заяви Кънчев.