Оставка е подал и един от членовете на ДКЕВР - Михаил Димитров

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Анжела Тонева е подала оставка, потвърдиха за Нова телевизия от ДКЕВР. Напрежение в работата и сектора е мотивът за напускането. Оставка е подал и един от членовете на ДКЕВР - Михаил Димитров.

 

Самата Тонева отказва коментар, но от енергийния регулатор твърдят, че няма драма в решението й. 

 

Във вторник Анжела Тонева е имала среща с министър-председателя Пламен Орешарски, на която е обяснила мотивите си. Тя ще продължи да изпълнява задълженията си на председател на ДКЕВР, докато Министерският съвет приеме оставката й. 

 

Анжела Тонева оглави регулатора в началото на юни. Първите й думи като председател бяха: „Амбицията ни е да бъдем максимално ефективни и отворени”.

 

Заявката й тогава беше категорична – да гарантира независимостта на регулатора. Точно половин година по-късно, Тонева подаде оставка. Една от спряганите версии е именно натиск за ново намаляване на цените от началото на новата година. 

 

Тук е моментът да припомним – електричеството поевтиня два пъти за последната година – веднъж през март и втори път – с 5 на сто от началото на август, след встъпването в длъжност на Анжела Тонева. 

 

И още – отново по време на нейното управление регулаторът реши, че няма да отнема лиценза на ЧЕЗ. 

 

Като цяло 2013 се оказа особено ветровита по отношение на шефското място в регулатора – за по-малко от година комисията смени четирима председатели. Сред спряганите имена за наследници на Тонева са Боян Боев от Българския енергиен холдинг и това на колега на тонева в регулатора - Еленко Божков. (Бел. ред.  Час по-късно от Министерския съвет съобщиха, че Боян Боев е новият председател ан ДКЕВР.)

 

Тонева пое ръководството от Евгения Харитонова, която също подаде оставка през юни тази година. Преди Харитонова от председателското място си тръгна Юлиана Иванова, на която тогавашният министър-председател Бойко Борисов даде 20 дни "да прочисти комисията". Иванова обаче се задържа едва три работни дни като шеф на енергийния регулатор.

 

В началото на 2013 г. поста председател на ДКЕВР напусна и Ангел Семерджиев