Досегашният председател Анжела Тонева си тръгва след съмнения за натиск

Рокади в енергийния регулатор. Вече е факт рекордна, четвърта смяна на председател на комисията, която определя тарифите, при това - само за една година. Тръгва си Анжела Тонева. На нейно място ще застане досегашният шеф на Българския енергиен холдинг - Боян Боев. Появиха се съмнения, че върху Тонева е имало натиск.

 

Точно шест месеца - толкова остана на поста си Анжела Тонева. На първото й заседание като шеф на регулатора, тя се закани да работи здраво, да оправи позанемарения имидж на комисията и да отстоява независимостта й.

 

Оставката на Тонева изненада доста хора. Самата тя отказа да каже какво я е довело до това решение. От ДКЕВР обясниха, че напрежението в работата й е дошло в повече. Заговори се обаче, че е станала жертва на политически натиск - да намали цените на тока отново от януари, въпреки че токът поевтиня на два пъти тази година.

 

По думите на енергийния министър Драгомир Стонев към нея не е имало натиск за определени действия - било то за цени, било то някакви други действия. Той отказа да отговори дали цената на електроенергията ще намалее, но отбеляза, че няма основание за увеличението й на този етап.

 

Стана ясно, че Анжела Тонева вече има нова работа - тя ще е съветник на премиера Орешарски, защото е доволен от работата й.

 

Каква е обаче причината за рекордното текучество в енергийния регулатор. 2013 г. се оказа особено ветровита по отношение на шефското място в ДКЕВР – за по-малко от година, комисията смени четирима председатели, докато хората протестираха под прозорците им, искайки по-ниски сметки и отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

 

Първата смяна дойде в края на януари. Тогавашният председател Ангел Семерджиев беше критикуван, че бави европейски наредби. Към наследника на Семерджиев – Юлиана Иванова – очакванията бяха сериозни. Доверието обаче беше изчерпано бързо – само за няколко дни. Оказа се, че предишният й бизнес не е особено изряден.

 

Резултатът – нова смяна на караула. На поста застъпи Евгения Харитонова, която се оттегли след няколко месеца. Харитонова отбеляза, че мястото е изключително напрегнат, защото комисията трябва да балансира съвсем разнопосочни интереси и каза, че е изненадана от оставката на Анжела Тонева, която според нея е добър специалист. Въпреки честите промени, според Харитонова комисията е подобрила работата си през последната година.

 

Честата смяна на караула даде повод на ДПС да предложи нови правила - шефът на регулатора да се назначава от парламента, а не от кабинета, както е сега. От ГЕРБ обясниха, че това е тяхна идея от преди доста време. Дали казусът е "една дама реши да се оттегли по лични причини", както го обясни Явор Куюмджиев или тепърва ни очакват сериозни сътресения в регулатора - предстои да разберем.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.