Нощната тарифа ще поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%

Токът поевтинява от първи януари. Нощната тарифа ще поевтинее с 10%, а дневната - с около 1%. Това ще се отнася както за домакинствата, така и за дребния бизнес. 

 

Новината дойде от новия шеф на енергийния регулатор - Боян Боев. Той обяви, че промените са готвени от времето преди той да постъпи на поста и отрече върху него и колегите му да е прилаган натиск на политическо ниво. 

 

Идеята е от нова година, електричеството, което ползваме през нощта, да поевтинее с 10%. Пада и цената на дневната тарифа - с 1 процент. Подобно облекчение се очаква и за дребния бизнес, като там токът през деня пада дори повече - с процент и половина.


За да се радваме всички ние на по-ниски цени на тока обаче, от някъде трябва да се отреже. Именно това притесни много енергийни експерти, според които намаляването на тарифите отваря много дупки в системата и рано или късно, това поевтиняване ще ни излезе през носа, защото токът рязко ще скочи, а държавните енергийни дружества ще са заплашени от фалит.


Какво ще се промени от първи януари - падат цените на тока от някои производители, с 2% ще се свият и технологичните разходи на енергото – тоест – допустимото, което се губи заради лоша мрежа или кражби на ток.


Намалява и цената за пренос и достъп. Това ще стимулира допълнително износа на ток. А общественият доставчик ще има право да продава на по-високи цени, което ще оздрави състоянието му и ще го спаси от фалит.


Боев е петият човек начело на енергийния регулатор от началото на годината. Появиха се съмнения, че предшественичката му – анжела тонева, е напуснала поста, защото е притискана политически да намали цените от януари – нещо, което в крайна сметка ще направи наследникът й. Той обаче отрече някой да му диктува отгоре.


Боев обясни, че по промените се работи още отпреди той да оглави регулатора. За да реши окончателно какви ще са новите цени, енергийният регулатор първо трябва да се допита до мнението на всички страни по казуса. Общественото обсъждане ще е на 27-ми декември, а новите цени ще научим в края на месеца, броени дни преди те да влязат в сила.

 

Повече по темата гледайте във видеото.