Продуктът ще съдържа повече витамини и антиоксиданти

Научен екип на Италианския съвет за аграрни изследвания и експериментиране разработва "суперспагети", предаде БТА.

 

Програмата е финансирана с държавни и частни капитали, а разработваният продукт е с лабораторното название "функционални спагети". 

 

Причината да бъдат предварително окачествени като "суперспагети" е, че те ще съдържат повече витамини, антиоксиданти (противоокислители), висококачествени протеини и вещества с пробиотичен ефект. 

 

Специалистите отчитат още, че за първи път в индустриалното производство на сухи тестени варива ще бъдат добавени млечни микросъставки, които съхраняват пробиотичните си свойства при варенето и овкусяването на спагети. 

 

Отделно се експериментира с добавяне на друг вид млечни съставки, които са в състояние да произвеждат витамин В2, който е важен за кръвните клетки и нервната система.

 

"Този проект показва как науката може да преоткрие един класически италиански хранителен продукт, за да го направи още по-конкурентен на световния пазар", смята председателят на Съвета за аграрни изследвания и експериментиране Джузепе  Алондзо.

 

Първата фаза на проекта е завършена и сега започват изпитанията в лабораторни условия върху физически здрави доброволни дегустатори с участието на специалисти по хранене от университета в Парма. 

 

Проектът трябва да приключи през ноември 2014 година и едва по-късно ще стане ясно кога "суперспагетите" ще се появят в супермаркетите.