Част от 2-хилядното население беше принудително евакуирани заради последвал голям пожар

Жителите на малък град в американския щат Северна Дакота няма да могат да прекарат новогодишната нощ у дома. Част от 2-хилядното население на Касълтън бяха принудително евакуирани заради тежка влакова катастрофа и последвал пожар. Най-малко 50 цистерни от огромна влакова композиция бяха обхванати от пламъци.

 

Гъсти облаци дим се разстилат на няколко километра от мястото на катастрофата. От време на време някоя от цистерните с петрол избухва зрелищно, изпращайки огнено кълбо на десетки метри височина. Пожарът беше предизвикан от сблъсъка на два товарни влака. Единият е дълга над километър и половина композиция от цистерни с петрол. Според властите поне 50 цистерни са обхванати от пламъци. Други 50 са заплашени от експлозия. По чудо няма пострадали, но част от жителите на близкия град бяха евакуирани.

 

Гражданите, живеещи на по-малко от 8 километра от катастрофата бяха евакуирани заради евентуална опасност от обгазяване. Живеещите на 8 до 16 километра бяха посъветвани да не напускат домовете си. Евакуираните бяха откарани на 40 километра от взрива в град Фарго.