Те се предлагат в три различни цвята и струват най-малко 39 долара

Българските плетени обувки са на път да станат истински хит в Съединените щати. Идеята на трима млади американци - Джеф, Тайлър и Тревър е да намират и показват съкровища от различни култури по света. Първата им находка са именно добре познатите ни евтини обувки от пазара, които у нас често хората наричат "плетенки".

 

В американския им вариант обаче имат анатомична подметка, предлагат се в три различни цвята и струват най-малко трийсет и девет долара при цена на родния пазар от около 9 лева. Но даже цената им да не е българска, то всичко останало е - дори името "бос", защото се носят на бос крак. Ще се превърне ли това в златна мина за родните производители?


Керим от Пловдив казва, че е обущар по рождение, но от 20-години изработва плетените обувки. Никога и през ум не му е минавало, че неговите „плетарки“, както ги нарича някой ден ще станат хит на американския пазар.


„Това е самоинициатива на млади момчета, които са били тук в България, в Пловдив. Пребивавали са за кратко. Купили са от магазина наши обувки и са преценили хората, че могат да развият собствен бизнес това нещо и ме помолиха просто да разработя модел по техни изисквания. Техните изисквания са да бъдат с техен етикет и самата стелка вътре да е ортопедична”, разказва Керим Алиосман- производител на обувки.


Така евтините и непривлекателни у нас плетени обувки в Америка се продават на цена от 45 долара. Българският производител разкрива, че това са най-обикновени пластмасови изделия.
„Защо един ден тези обувки да не се превърнат за американците в галоши, както българите си имаме цървули”, риторично пита Керим.


Българинът силно се надява, че скоро американецът ще съзре в плетените обувки своя чар. И е готов да ги залее със стотици хиляди чифтове.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев