Капризите на времето може и да бръкнат в джоба ни

Заради топлата зима много земеделски култури започнаха да поникват преждевременно. До края на месеца обаче времето ще се захлажда, синоптиците обещават и сняг. А това сериозно ще навреди на плодните дръвчета, които са напъпили преждевременно. Ако тепературите паднат под минус 10 градуса, вреди ще има и за пшеницата. 

 

Капризите на времето може и да бръкнат в джоба ни. На пазара добре помнят подобни случаи.  

 

„По-миналата година имаше студ през февруари, замръзнаха ябълките. Ако пак така стане, няма да има плод”, каза Анелия Пейкова, търговец. 

 

„Колкото е по-малко количеството, цената е по-голяма”, обясни друг търговец и производител - Йорданка. 

 

Сериозното притеснение е много преди плодовете да достигнат на пазара - при производителите. Красимир Кумчев има 250 декара плодни дръвчета. 

 

„Дърветата чувстват, че пролетта е дошла, а тя е още далеч и в един момент, в който паднат рязко температурите, ще има измръзване на плодните пъпки - от там - провал на реколтата за тази година”, каза Кумчев. 

 

Най-чувствителни в това отношение са костилковите – череши, сливи и вишни. Още по-опасно е, ако температурите рязко паднат и в рамките на едно денонощие разликата в стойностите от порядъка на 25 градуса, кората на дръвчетата се напуква. 

 

Сух студ без сняг заплашва с измръзване и пшеницата. Там обаче по-сериозният проблем е сушата. 

 

Ако в близките няколко седмици валежите не се усилят, реколтата със сигурност няма да е добра. Докато чакаме какво ще реши тя, експерти успокояват - поскъпване на пшеницата, оттам и на хляба - засега не се очертава. 

 

„Може засега да бъдем спокойни, че най-малко в близките месеци, докато не излязат новите реколти в черноморския район, нещата ще бъдат спокойни. Освен ако не се появи някаква голяма климатична аномалия, нещата ще бъдат спокойни и под контрол”, обясни Едуард Стойчев от Комисията по стоковите борси и тържищата. 

 

Дори напоследък, цените на житото на световните борси са паднали.