Препоръките в документа щели да се използват за създаването на „екшън план”

Поне още една година остава в действие механизмът за наблюдение над реформите в правосъдието и вътрешния ред. Това стана ясно при представянето на евродоклада за България.  

 

Механизмът беше създаден специално за България и Румъния и работи само за тези две страни.

 

Според министъра на правосъдието Зинаида Златанова докладът на еврокомисията е обективен. Положителните констатации в него засягали последните няколко месеца на управление на сегашното правителство, а критиките са насочени към предишното управление.

 

Коментарите на властта за доклада на Европейската комисияВътрешният министър Цветлин Йовчев обаче смята, че констатациите не бива да се разделят времево.

 

Според двамата препоръките в документа ще се използват за създаването на „екшън план” за изглаждане на недостатъците.

 

„Нека да съм пределно ясен - Комисията не оценява дали докладите са положителни, ние никога не ги оценяваме, а смятаме, че докладите сами трябва да говорят и са достатъчно красноречиви сами по себе си. Ако държавите членки го направят и ги обвържат с Шенген, това е тяхно решение”, заяви Марк Грей, говорител на ЕК.

 

„В законодателството на ЕС няма връзка между Шенген и механизма за сътрудничество и проверка. България и Румъния са технически готови да се присъединят към Шенгенското пространство. Всякакви други критерии са несправедливи към двете държави. Ние не желаем да се прави такава връзка, все пак страните-членки сами решават дали да дадат своето одобрение за Шенген и при какви условия”, заяви Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

 

От прокуратурата предпочетоха да коментират доклада на Еврокомисията писмено. Според тях оценките за държавното обвинение са положителни, като отбелязаният добър управленски подход в прокуратурата и конкретните решения на проблемите. Наред с положителните оценки, прокуратурата вижда и критиките в доклада - недостатъчните резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.