Досега са получени 877 859 SMS и гласови съобщения, инициативата продължава

1 873 610 лева са набрани до момента от кампанията „Българската Коледа”, съобщи началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева. 

По време на кампанията са получени 877 859 SMS-а и гласови съобщения. Точно толкова е и събраната сума чрез дарения по телефона. Сумата, постъпила до момента под формата на дарения на банкова сметка на „Българската Коледа”, е точно 995 751 лева.

По банков път има общо 2336 дарения, най-голямото от които е в размер на 100 000 лева и е направено от фондация „Америка за България”. Толкова голямо дарение от началото на инициативата до момента не е постъпвало, коментира Екатерина Захариева. Почти 60% от парите, дарени по банков път, обаче са до 100 лева. 
 
Заедно с наличните 289 394 лева преди началото на кампанията, в момента в сметката на „Българската Коледа” има точно 2 163 004 лева. 
 
„Радвам се, че хората разбраха, че „Българската Коледа” е целогодишна инициатива и средства продължават да постъпват през цялата година”, отбеляза Екатерина Захариева. 
 
През тази година „Българската Коледа” си постави за цел да подпомогне окръжните и университетските болници, като купи медицинска апаратура за ранна диагностика на децата с увредени зрение и слух. Освен болниците инициативата ще подпомогне и всички деца, чиито родители са подали заявление. Към момента са получени 305 заявления за подпомагане на деца и 27 заявления от болници, но заявления ще могат да се подават през цялата година, уточни Захариева. 
 
Средства за инициативата „Българската Коледа” ще се набират целогодишно както чрез банковата сметка, така и чрез изпращане на SMS на номер 1117 за трите мобилни оператора или гласово обаждане на 09001117, информира още NovaNews.bg