Предложението предизвика острата реакция на енергодружествата

Нови правила за защита на потребителите предлага депутатът Йордан Цонев. Идеята е да поставяме подписа си под всяка страница на общите условия, които се предлагат в договорите за ток, вода, парно и газ.

 

Предложението предизвика острата реакция на енергодружествата. Според тях контрол има и сега, защото преди да влязат в сила, общите условия минават през одобрението на енергийния регулатор.

 

Общите условия на всяко от енергодружествата запълват близо 40 страници. А клиентите на енергото у нас са почти 5 милиона души. Простата сметка показва, че става въпрос за 200 милиона страници.

 

Прост експеримент пък сочи, че сега, почти никой не знае за какво става въпрос в тези страници.

 

От енергодружествата се оплакват, че дори само принтирането на тези страници ще им излезе много скъпо.

 

„Ако това в някаква степен утежнява тяхната работа, искрено съжалявам. Нашето желание е да няма никакви подвеждащи клаузи в договорите с потребителите”, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси към НС Йордан Цонев.

 

Идеята на Йордан Цонев е, че ако знаят, че сме задължени да четем и да подписваме, енергодружествата ще са по-внимателни какви условия ни предлагат.

 

И още една защита – преди да влязат в сила, общите условия да минават за одобрение през Комисията за защита на потребителите, чиито правомощия сега са само постфактум, тоест ако открият неправомерна клауза в общите условия, експертите са длъжни да предупредят енергото, ако то не я премахне, се завежда колективен иск.

 

Така преди година комисията обявява за нередни две условия. Едното - ако обжалваме сметката си, първо трябва да я платим, а после енергото прави проверка. И другото - при намеса в електромера, да ни се начисляват суми за минали периоди.

 

Година по-късно решението на съда и по двата казуса още се чака.