Автобус с 55 деца и възрастни е блокиран в Руенския балкан над Айтос

Сняг и виелици отново блокираха части от Североизточна България.

 

Най-тежко е положението в Силистренска област. Снежната буря затвори всички пътища в региона, а във Варна силният вятър затвори пристанището.

 

Автобус с 55 деца и възрастни е блокиран в Руенския балкан над Айтос. Закъсалите ще бъдат извозени с коли до близките села.

 

Цяла Силистренска област е парализирана от бушуващата вече повече от 12 часа снежна буря. Всички пътища в региона са затворени за движение.

 

Огромните преспи и навявания затрудняват почистването. От фирмата, отговаряща за снегопочистването, търсят помощ и допълнителна техника от съседни области, тъй като част от машините са аварирали.

 

Кметовете на 7-те общини алармират, че заради снегонавяванията не могат да се справят с почистването на междуселските пътища и настояват за роторни машини.

 

В капана на преспите този следобед попаднаха десетки коли на изхода от Силистра по  пътя за Добрич. Наложило се е хората от автомобилите да бъдат извозвани с верижна машина.

 

Заради авария по електропреносната мрежа без ток са 3 села в община Ситово. Училищата и детските градини в областта остават затворени до края на седмицата.

 

В Шуменска област заради огромните снегонавявания в ранния следобед бяха затворени множество пътища. 

 

Община Нови пазар е откъсната от света. Ако вятърът не стихне, за да могат да се отворят пътищата, сутринта ще бъде обявено бедствено положение. Към момента ток и вода има във всички населени места. Товарни автомобили над 10 тона не се пропускат към Ришки проход, Силистра и Разград. Тъй като ситуацията е изключително динамична от продължаващия силен вятър и обилния снеговалеж, властите призовават да се пътува само ако е крайно наложително.

 

Учениците в Шуменско излизат в дървена ваканция. Засега неучебен ще е само 30 януари.

 

 Шуменските спасители извадиха 12 души от закъсал автобус край село Правенци, а привечер и четирима младежи от снежния капан край село Върбяне.

 

Във Варна силен вятър затвори пристанището за всички кораби. Вече е затворен за движение и пътят Добрич - Варна. Автомобилите се пренасочват по обходен маршрут през Балчик. В цялата добричка област вали обилен сняг и властите предупреждават да не тръгваме на път, ако не е наложително.

 

Над 20 машини обработват пътищата във Варненска област. Заради силния вятър и рязкото спадане на температурите има места със снегонавявания и поледици. Към момента няма данни за бедстващи хора и автомобили.


Синоптиците предупреждават, че тази нощ се очаква още спадане на температурите, възможни са заледявания по улици и булеварди. Експертите препоръчват да не излизате, ако не е наложително.