В котловините на Западна България има мъгли

След валежите вчера най-голяма е снежната покривка в Североизточна България – до 65 см. Заради силните ветрове обаче на места има преспи над 1 метър. Обстановката там все още е доста усложнена, като днес се очаква повечето главни пътища да бъдат изчистени и отворени.


В северозападните райони снегът е между 20 и 45 см. В тази част на страната обаче вятърът беше доста по-слаб и пътната обстановка е нормалната за зимата. Най-малко остава снежната покривка в Южна България. В крайната югозападна част тя дори липсва, а в района на Хасково и Чирпан достига 30 сантиметра. Доста повече е снегът в Рило-Родопската област - до 50 - 60 сантиметра.  


Сутринта снеговалежите вече навсякъде спряха, а вятърът в Източна България е слаб. В котловините на Западна България има мъгли, а в останалите райони облачността е разкъсана, намаляваща в много райони до ясно време.


Преди обед на много места ще има и слънчеви часове, но по-късно от запад ще започне ново заоблачаване. Снеговалежи обаче не се очакват. В Дунавската равна ще духа умерен източен, а по Чероморието по-силен от север. Той ще засилва усещането за ниски температури.


В момента най-студено е в централната и източна част на Северна България, където температурите са между минус 10 и минус 15 градуса. На места все още духа до умерен северен вятър, затова ако ще излизате в следващите часове, обличайте се добре. В останалите райони на страната термометрите показват между минус 10 и минус 2 градуса. През деня температурите ще достигат стойности от минус 5 до плюс 1 градус. В Югозапданите райони, където няма сняг, ще е по-топло - до плюс 6 - 7.


До края на седмицата значителни снеговалежи не се очакват. Ще е облачно, ветровито и студено, особено в Северна и Източна България. В ниските места ще има и мъгли. Минималните температури ще се понижат още, а дневните ще останат почти без промяна.


В неделя и понеделник в Западна и Южна България ще превалява сняг, който ще създава нова снежна покривка главно в планините. В местата с мъгли се очаква времено подобрение на видимостта. От вторник вятърът ще отслабне. Облаците ще се разкъсват и температурите бавно ще тръгнат нагоре.


Пълната прогноза за времето вижте на Sinoptik.bg


Следете на живо пътната обстановка и атмосферните условия само на Kamerite.bg