Церемонията се състоя в олимпийското село

Българското знаме бе официално издигнато в града-домакин на следващите Олимпийски зимни игри. Това стана на специална церемония в олимпийското село на Сочи, близо до зоните за сноуборд и ски алпийски дисциплини.

 

Домакините организираха впечятляваща програма по посрещане на българската делегация, в началото прозвуча олимпийският химн. Самото вдигане на флага бе предшествано от приветствие на зам.-кмета на селото - Алексей Немов, световна легенда в гимнастиката. 

 

37-годишният Немов, който е четири пъти олимпийски шампион от Игрите в Атланта 1996 и Сидни 2000, пожела "Добре дошли!" на нашите олимпийци и покани на сцената генералния секретар на БОК Белчо Горанов, който също поздрави присъстващите. Двамата размениха подаръци – от българска страна домакините получиха лъвче талисман, а пък олимпийският ни отбор бе дарен с огромна матрьошка.

 

Гвардейски части внесоха националния флаг и го издигнаха под звуците на българския химн. След това доброволци подариха на всеки един олимпиец чифт плетени ръкавички за спомен с логото на Олимпиадата в Сочи. След нашата церемония последваха тези на Доминика и Латвия.

 

На издигането на знамето присъстваха и част от състезателите пристигнали тази сутрин в Сочи с втората група български олимпийци. Владимир Зографски и неговият баща Емил пътуваха от Мюнхен и вече се настаниха в планинското селище. Двамата ще направят утре първите пробни опити на олимпийската шанца, на която миналата година Зографски се нареди 14-и в старт за Световната купа. 

 

В петък са официалните тренировки, а в събота квалификацията, която включва два пробни опита и един състезателен, който ще се определи 50-те участници на финала в неделя.

 

В Сочи вече са и тримата биатлонисти Мирослав Кенанов, Иван Златев и Десислава Стоянова. С техния треньор Красимир Дочев те пристигнаха директноот Европейското първенство в Нове Место, Чехия.