Повече от 7 месеца протестиращи прекарваха нощите си на жълтите павета

Махат палатковия лагер пред Народното събрание. Но само за предстоящите тържества по повод трети март. Повече от седем месеца протестиращи прекарваха нощите си на жълтите павета и се зарекоха, че ще останат там до оставка на правителството.

 

Наричат го къмпинг „Народно събрание”. Защото гората от палатки изникна тук в разгара на протестно лято 2013, когато по улиците на София имаше повече хора, отколкото по плажовете.

 

Денят е 11 юли, 40 ентусиасти решават да прекарат нощта на жълтите павета. И се заричат да останат там до оставката на правителството. 229 дни по-късно кабинетът „Орешарски” още е на власт. И палатковият лагер е още тук. Само че е еволюирал под формата на шатра.

 

От 40-те души тогава, сега тук постоянно пребиваващите са само двама. Сред тях е комендантът на лагера – Цветозар Вълков. До тоалетна обитателите ходят в съседните заведения. Шатрата разполага с ток и собствен кухненски бокс. Освен кухня, в палатката има и нещо като щабквартира, където се раждат стратегиите на протеста.

 

Двамата оцелели от протестния лагер не се отказват, веднага след трети март, къмпинг "Народно събрание" пак ще се върне тук.