Леденият дъх на мечока, талисман на Игрите, угаси олимпийския огън, който ще бъде запален отново след 1446 дни

Край на Олимпиадата в Сочи! Българските олимпийци се завърнаха у нас. С групата се прибраха състезателите по биатлон, ски алпийски дисципплини, ски бягане и сноуборд. Заедно с тях на родна земя кацна и бащата и треньор на  Александра Жекова, която записа най-предното класиране за България в Сочи.


Рекордите, скандалите, куриозите. Най-интересното обобщава международният редактор Олег Иванов.


Научихме наистина доста и много любопитни неща. Като например, че зимни олимпийски игри могат да се провеждат в град, където термометрите на моменти показват 18-20 градуса по Целзий. Научихме и че, когато сигурността на спортисти, официални лица и зрители е на първо място, а за охраната се грижат 40 000 полицаи, тероризмът не може да помрачи спортния форум.


Научихме и че опитите за политизиране на игрите не се възприеха от главните герои – състезателите. Те се съсредоточиха върху най-важното – спортното съревнование. И не на последно място – за пореден път видяхме, че когато държавата е ангажирана със спорта, резултатите неизбежно идват. През последните 4 години в Руската олимпийска програма са инвестирани почти 1 милиард долара което изведе страната на първо място по медали.


От чисто спортна гледна точка Олимпиадата в Сочи ни донесе няколко рекорда за историята. 40-годишният норвежец Оле Ейнар Бьорндален се превърна в най-успешния спортист на зимни олимпийски игри след 2 златни медала от биатлона и общо 13 отличия от Олимпиади, 8 от които златни.


Екзотика в Игрите внесе и Майкъл Кристиян Мартинез, който стана първият филипинец, участвал на Олимпиада във фигурното пързаляне.


Световна музикална знаменитост имаше в ски алпийските дисциплини. Цигуларката Ванеса Мей се спусна с аматьорско темпо, но завърши и успя да изпълни мечтата си.


„Не можех да осъзная какво точно е да участваш на Олимпиада до момента, в който не запалиха олимпийския огън на откриването. Тогава осъзнах, че съм малка част от историята и се просълзих”, обясни цигуларката Ванеса Мей.


Олимпиадата донесе множество положителни емоции и за домакините. Качеството на Игрите беше оценено и от президента на МОК Томас Бах, както и от самите състезатели.


„Всеки непредубеден човек успя да види лицето на новата Русия: ефективна и приятелски настроена, патриотична и отворена към света. Дойдохме тук с огромно уважение към богатата история на Русия. Тръгваме си като приятели на руския народ”, обясни Томас Бах – президент на МОК.


Леденият дъх на мечока, талисман на Игрите, угаси олимпийския огън, който ще бъде запален отново след 1446 дни в южнокореският град Пьонгчанг – домакин на 23-тата зимна Олимпиада.
На първо място за Сочи предстои домакинството на зимните параолимпийски игри идния месец.

 

След само 9 месеца черноморският курорт ще приеме и състезание от Формула 1. Предвижда се изградената инфраструктура да доведе много туристи. Със сигурност, обаче част от съоръженията ще бъдат разрушени.


Разбира се, руските власти ще се надяват Сочи да избегне съдбата на Сараево, Атина и Пекин, където олимпийските селца приличат по-скоро на декор от филм на ужасите, отколкото на привлекателен туристически обекти.

 

Повече по темата гледайте във видеото.