Целта е да покажат на обществото пътя от природния газ до радиатора у дома им

Депутати отидоха на посещение в абонатна станция. Народните представители от Енергийната комисия се разходиха на изнесено заседание, с цел да покажат на обществото пътя от природния газ до радиатора у дома.

 

Първа спирка – мястото, където природният газ постъпва в централата. Втората – мястото, от което тръбите поемат из София. От топлофикация ни обясняват, че за близо 2000 километра из столицата, загубата на енергия е 17%. Тоест – ако сто единици излизат от тук, по пътя губим 17, останалите отиват при потребителите. Средно за Европа цифрата е 14%. На фона на страната, столичната топлофикация обаче е с най-малки загуби. А те се поемат от дружеството, а не от потребителите.

 

Следва кратка спирка в залата, от която се контролира целият процес. Тук вече градусът се повишава – и в буквален, и в преносен смисъл. Граждански организации поискаха два топломера в абонатната станция – първият, за енергията, която влиза в сградата, а вторият – за топлата вода.

 

За да покажат как стоят нещата, експертите решиха временно да спрат работата на абонатната станция. Народните представители обещаха видяното днес да помогне да се коригират неточностите в закона.