Музикантите искаха да свирят, облечени като служители по чистотата, в знак на протест срещу ниските си заплати

Каним Ви на един нетрадиционен концерт. Музиканти изпълняват класическа музика, но са облечени в светлоотразителни жилетки. Това е техният начин да протестират, а срещу какво, разказва Яна Николова.

 

"Обещахме да Ви заведем на концерт. Ще трябва, обаче, да Ви разочароваме. Концерт няма да има. Разочаровани останаха и десетките почитатели "Софийските солисти", които бяха дошли във Военния клуб в столицата, за да послушат своите любимци. Оказа се, обаче, че минути преди 19 часа, концерта няма да има, защото от Военният клуб не са позволили на музикантите да излязат на сцената, изразявайки своето недоволство. Това, което те планираха да направят тази вечер е, да носят светлоотразителни жилетки над официалните си костюми, докато свирят за своята публика, за да покажат, че заплащането им е не повече от това на служителите по чистотата. Става въпрос за не повече от 400 лева", разказа Яна Николова. Ето каква е щастливата и тъжната страна на музикантския живот:


Жечко Петков си служи еднакво добре и с лъка, и с четката и боите. С цигулката си обаче живее втори живот. При инцидент в казармата, прострелва ръката си. Грози го ампутация. Лекарите не вярват, че някога отново ще хване лъка.


„Всички бяха убедени, че това е невъзможно, но то стана. Как стана? С голяма любов. И с голяма мъка”, обяснява Жечко.


Любов, но и мъка. Такъв, оказва се, е животът на музиканта днес. А и на неговите колеги от оркестър „Софийски солисти”.  Любов към сцената и мъка, за да оцелееш.


Затова днес, солистите на София излизат на сцената, облечени с жилетки, като хората от службата по чистотата. Защото смятат, че получават по-малко дори и от тях.


А по пътя на баща си върви малкият Филип. Привлечен повече от четката, но и от цигулката. Но животът учи бащата, че детето ще е по-спокойно в професия, към която материалният свят е по-благосклонен.


Повече по темата гледайте във видеото.