Сортът сладки и сочни домати, с чийто вкус са израснали поколения, се разработва в Института по зеленчукови култури в Пловдив
Учени са на път да създадат нов сорт домати, който да се доближи напълно до вкуса на зеленчука от социалистическо време. Сортът сладки и сочни домати, с чийто вкус са израснали поколения, се разработва в Института по зеленчукови култури в Пловдив.
За онези червени, вкусни и сочни български домати, които масово се произвеждаха у нас преди 9 ноември, сега на пазара се носят само митове и спомени. Онези домати изглеждаха не толкова красиви и лъскави и не толкова порцеланови с пластмасов вид. Те бяха червени, вкусни и апетитни, с тънка ципа и имаха много сок.
Никола Гунчев е един от големите доматопроизводители в Пловдивско. Отглеждал е преди 9 ноември, отглежда и сега оранжерии с домати.
„Тогава се считаше, че 120-130 грама е сравнително едър. Сега това нещо е доста ситно и сигурно минава за трето качество. Сега има и розови домати, и тигрови домати, и чери домати, сливови домати”, обяснява Никола Гунчев.
Не само смяната на политическата конюнктура измести социалистическите домати от пазара. До началото на прехода производителите у нас отглеждаха само български домати. В момента 90% от сортовете, които се сеят, са холандски и френски. Според земеделските стопани преимуществото им е това, че дават по-голям добив, по-дълготрайни са и твърди, каквото е и изискването на търговците.
Колкото по-твърди и дълготрайни са обаче доматите, толкова по-лоши са вкусовите качества, уверяват специалистите.
„Тези домати не са толкова вкусни. Те са с по-голямо съдържание на целулоза, а захарите и киселините, които определят вкусовите качества, са с по-малко количество и това е фактически причината за по-лошите вкусови качества”, обяснява доц. Даниела Ганева – Институт по зеленчукови култури „Марица” - Пловдив.
Затова учените подготвят нов сорт. Очакват новите стари домати от социалистическо време отново да излязат на пазара от догодина.
Повече по темата гледайте във видеото.
Репортер: Благой Бекриев