Според енергийни експерти обаче токът няма да поскъпне до еврозборите по политически причини

Няма да има поскъпване на тока от първи юли, обещават управляващите. Според енергийни експерти обаче токът няма да поскъпне до еврозборите и то по политически причини. 

 

Прогнозите идват на фона на искането на EVN, а отскоро и на НЕК за преразглеждане на цифрите.

 

Ако искането на Националната електрическа компания стане факт, токът за бита ще поскъпне с 2 стотинки на киловатчас. 

 

Всички в крайна сметка няма да го почувстваме, но за НЕК това са около 60 милиона. Знаете, че тази политика, в която ние намаляваме тока на баба Гицка с 2-3 стотинки, в крайна сметка се свежда до това, че НЕК е недофинансирана в милиони”, обясни проф. Атанас Тасев, енергиен експерт.  

 

Управляващите също намериха логика в искането на НЕК и уточниха, че хората може и съвсем да не усетят поскъпването, ако то бъде платено от някой от другите участници по веригата. 

 

Не е необходимо винаги да се получава за сметка на потребителите и ние ще направим всичко възможно това да не се отрази на нас, гражданите”, заяви Явор Куюмджиев, заместник председател на енергийната комисия в НС. 

 

По пътя на тока има и други участници, някои от тях – енергодружествата, вече поискаха преразглеждане на цифрите. 

 

От икономическа гледна точка има основание да се вдига цената за крайните потребители, защото до 2015 година ние ще имаме напълно либерализиран пазар, тогава тези дни ще постигнат пазарните си нива, а тези пазарни нива са много по-високи, отколкото сега. И тогава няма да бъде виновен Регулаторът”, заяви проф. Атанас Тасев.

 

А резултатът, според експерта, би бил доста стряскащ.  

 

Реално, нас ни чака към 2015 година, за да има равновесие на цените, около 50% увеличение спрямо сегашните нива”, заяви проф. Тасев.

 

Бомба със закъснител ли е това задържане на цените?

 

Не може да се говори в никакъв случай за бомба със закъснител. Всички тези катастрофични сценарии са по-скоро нереални и не би трябвало да се случат при нас, в нашата страна”, смята Явор Куюмджиев.

 

Финалната дума има ДКЕВР, който засега тъне в мълчание. От него зависи отговорът на въпроса дали и откога ще плащаме по-скъп ток и най-вече с колко?


  
Всички участници по веригата имат краен срок - до края на месеца, да кажат какво искат.