Повечето нови членове на комисията са без опит, твърди математикът

„Предстоят ни прости избори. По-прости от тези са само президентските и ще бъде смешно да се издъним”, коментира в „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов. Бившият член на ЦИК предупреди за опасност от хаос в изборния процес. По думите му основната причина за тези опасения е „тоталната смяна на висшата изборна администрация – новата Централна избирателна комисия”.

 

Според Константинов повечето нови лица в комисията са без опит и ще влязат с летящ старт в изборния процес, който не е съвсем прост и има много нови елементи. Затова математикът предлага, с поправка в закона, новата ЦИК да встъпи в длъжност след европейските избори.

 

Според проф. Константинов досега Централната избирателна комисия не си е променяла така състава. „Влизали са нови хора, излизали са някои, но се е знаело кои са хората в ЦИК”.

 

„Няма да издам голяма тайна, че маса хора отказаха да станат членове на ЦИК”, заяви експертът. По думите му причината е, че управляващите са въвели ограничения, които изключват класните специалисти и даде пример:  

 

„Ако сте член на комисията или участвате в ръководството й – нямата право да сте на друго трудово или служебно правоотношение, нямате право да участвате в търговски дружества или в управлението на фирми. Това грубо казано е трайно безработен юрист”.

 

Целия разговор с проф. Константинов можете да проследите във видеото.