Хората плашат с протести, ако не се гарантира лечението им

Пациенти заплашват с масови протести здравния министър и настояват за оставката на д-р Таня Андреева. Ако до 10 дни не се гарантира лечението им, близо 500-те трансплантирани ще излязат пред министерството. 

 

В момента болните трябва да доплащат средно между 200 и 300 лева на месец за медикаменти. Причина за това станаха нови по-евтини лекарства, заради които НЗОК започна да плаща по-малко, за сметка на самите пациенти.

 

Трансплантираните недоволстват, че през няколко месеца лекарствата им се заменят, заради административни мерки, а не по лекарско предписание. В такива случаи се налага да доплащат и то средно по 200-300 лева на месец. Освен това само в последната седмица няколко от жизнено важните им медикаменти липсват в аптеките. Всичко това сериозно затруднява лечението на пациентите, които така или иначе са чакали с месеци и години за животоспасяващ орган.

 

Доплащане за лекарства, които трябва да бъдат безплатни, и недостиг на животоподдържащите лекарства всяват смут сред трансплантираните в последните дни.

 

Тъкмо когато проблемът трябва да се реши – се появява друг. Основен медикамент изчезва от пазара. Този път има версии, че причината била реекспорт – вместо да влязат на българския пазар, медикаментите се пласирали в чужбина и то на по-изгодни цени. Независимо от хипотезите – десетки пациенти, сред които бъбречно трансплантираната Божана Велева, отново остават без лекарства. „Без това лекарство аз съм обречена бъбрекът да бъде отхвърлен и да се върна отначало – отново на химиотерапия”, казва тя.

 

След като ви разказахме нейната история в неделя над 50 трансплантирани ни потърсиха, за да и дадат от собствените си лекарства. В крайна сметка Божана получи помощ от дистрибуторска фирма, която предпочете да остане анонимна. Трансплантираните настояват министерството да вземе трайни мерки, с които да гарантира лечението им в бъдеще.

 

Такъв проблем при добро желание може да бъде решен за 24 часа. Ако това не се случи в 10-дневен срок, всички сме категорични, че ще искаме оставката на министърката, като пред Министерството на здравеопазването ще дойдат пациенти, трансплантирани и диализирани от цялата страна и техните близки. Този път са решени да стигнат докрай и никой не може да ги обвини, защото това е собственият им живот”, заяви Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум.

 

Трансплантираните се заканват, че ще продължат да протестират докато здравните власти не решат проблемите им трайно.

 

От Здравното министерство обявиха, че са проверили пациентските сигнали. Установили, че при дистрибуторите имало достатъчно налични количества от лекарствата.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.