127 деца са пили от течността, но няма данни някое от тях да е в тежко състояние

Паника настана в детска градина в Асеновград. Сервираха отровно мляко на децата в детското заведение „Слънце”. Първи странния синкав цвят забеляли медицинската сестра и лелката, която разсипвала млякото. Една от тенджерите била изсипана, но 127 деца вече били пили от млякото. На 20 са взети кръвни проби на място. 

 

След проверка от токсиколог, експерти от Регионалния център по здравеопазване и Агенцията по храните стана ясно, че по черпака, с който се е разсипвало млякото, е имало остатъци от таблетки мишиморки – отрова за мишки. 

 

Веднага е подаден сигнал в полицията. Входът на детската градина беше отцепен. Разплакани и разтревожени родители, полиция и линейки имаше пред детската градина, където сутринта на децата за закуска е било сервирано прясно мляко със син отенък.

 

До ранния следобед никой не каза на треперещите отвън родители какво е състоянието на децата им и как отровата за мишки е попаднала в млякото. 

 

Според кмета на Асеновград Емил Караиванов отровата е внесена вътре или е била по съдовете – „правим проверка, не е изключено да е небрежност или човешка намеса”. 

 

Доц. Янко Илиев, началник на Клиниката по токсикология към УМБАЛ “Св. Георги” – Пловдив, излезе да успокои родителите, че няма опасност за здравето на децата. 

 

На 10% от тях са взети кръвни проби. Резултатите ще се ясни късно тази вечер. По думите му децата нямат симптоми на отравяне и ако има такава опасност, досега е трябвало да има признаци за това. Той посъветва родителите тази вечер да наблюдават децата си и в случай на неразположение, да потърсят личните си лекари или да отидат в болница. 

 

Превантивно на всички деца е даден активен въглен и повече течности. Засега децата са добре и си играят в детската градина. 

 

Полицията и прокуратурата ще проверяват и частната фирма, доставила сутринта млякото. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортер: Благой Бекриев