Обучението на един пилот трае три години и струва около 45 хиляди евро

До няколко години може да се наложи да "внасяме" пилоти от чужбина. За това алармират от Българската асоциация на авиокомпаниите и от Транспортното министерство. 

 

Обучението на един пилот трае три години и струва около 45 хиляди евро. Сума, непосилна за повечето кандидат-пилоти. По разчети на Транспортното министерство осезаем недостиг на пилоти ще има до 2-3 години. В момента действащите български пилоти са 280, като 20% от тях работят за чужди авиокомпании.

 

"През следващите 5 години ще напуснат активна пилотска дейност около 60 пилоти”, прогнозира Минчо Цветанов от Гражданска въздухоплавателна администрация.

 

Като прибавим и отпадналите по болест, сметката показва, че до няколко години ще се лишим от 80 пилоти. От 8 обучителни центъра пък действат едва половината.

 

Ето защо се обмисля спешното връщане на държавната стипендия, която съществуваше до 2007 година. Идеята е държавата да плаща 50% от разходите на пилота, но при условие, че през следващите 5 години пилотът  работи за българска авиокомпания.