В нея обаче влизат управляващи срещу управляващи

Нова битка за пушенето на закрито. В нея обаче влизат управляващи срещу управляващи. Докато парламентът готви облекчения на тоталната забрана, от Здравното министерство предлагат още по-тежки наказания за нарушителите. Те включват допълнителни финансови санкции за нарушаване на забраната за пушене, както и затваряне на заведения. В същото време в Народното събрание се подготвя точно обратното – либерализиране на забраната за пушене на закрити обществени места.  

 

Ричард е собственик на заведения в София. В тях забраната за пушене се спазва стриктно, а опитът дотук сочи, че тя е и изгодна – оказало се, че клиентите непушачи носят дори по-добър оборот от пушачите. Ричард е категоричен, че законът трябва да позволява изграждането на ветроупорни и отопляеми съоръжения за пушачите пред заведенията. В момента те са масово явление, но идеята е да бъдат забранени. 

 

Така наречените буркани, които в момента са единственият спасителен остров за пушачите, с предложенията на Здравното министерство ще изчезнат. Друго предложение е да се затварят заведения за срок от един месец при две нарушения на забраната за пушене. Аргументът е, че сега тя масово се нарушава. 

 

От Министерството на здравеопазването не пожелаха да защитят идеите си, защото още били в процес на обществено обсъждане и може да претърпят корекции. В същото време депутати от управляващото мнозинство правят нов опит да премахнат пълната забрана за пушене и останаха учудени. 

 

Очаква се този път депутатите от мнозинството да опитат премахване на цигареното табу само след 22.00 часа, тоест в нощните заведения. Неофициално се надяват на подкрепа от ГЕРБ. Засега обаче това изглежда обречено.

 

"Няма да допуснем да се върне отново тютюневият дим в заведенията", категорична бе Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

 

Първият опит за облекчаването на забраната беше отхвърлен с гласовете на депутати от всички групи. Очаква се те да напишат и внесат своя законопроект до края на месеца. По същото време трябва да приключи и общественото обсъждане на Здравното министерство. Предстои да видим коя от двете страни ще надделее.