Професионални гримьори казват, че проблемите са доста чести и най-вече с очите

Пратки от вредната италианска боя за коса, за която ви разказахме вчера, не са достигали до България. Това обявиха пред Нова от здравната инспекция в София. Именно експертите там контролират козметиката, която се продава у нас.

 

20 минути пред огледалото всеки ден. Толкова прекарват жените в гримиране. Казано иначе – това са 330 дни от нашия живот в служба на суетата. Ясно е, че е много важно това, което слагаме по кожата си и в косата си да е наистина качествено.

 

Професионални гримьори казват, че проблемите са доста чести и най-вече с очите. От некачествени моливи и спирали. И ако очите ни са най-уязвими към некачествена козметика, най-рисковият продукт, оказва се, е червилото.

 

В него понякога се намират следи от тежки метали – олово и кадмий. Те нямат никакво място в червилото ни. Но това не им пречи да попаднат в китайска марка, заляла и българския пазар преди две години.

 

Те могат да предизвикат канцерогенни ефекти и е абсолютно забранено да се влагат в козметични продукти. Козметиката се проверява редовно и за микроорганизми – като ешерихия коли например. От тях може да се получи обрив, сърбеж от кандидата и алергични реакции.

 

Най-рискови в това отношение са кремовете и водите за уста – защото в тях има и билкови съставки. Преди време, такива микроорганизми са открити в бебешки крем, внос от Израел. Сега обаче – казват специалистите, пазарът е чист от вредни продукти.

 

Дамите и господата, които ползват козметика могат да бъдат спокойни, в случая няма никакви проби и показатели, които да бъдат обезпокоителни. До този извод, експертите стигат, след като всяка година, проверяват продукти, по списък, съставен от Здравното министерство. Проверяват се и сигнали от потребители. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.