Държавата лансира нова идея - безработни масово да се назначават като охрана по селата

Ново увеличение на безработицата отчитат от Агенцията по заетостта. В сравнение със същия период на миналата година броят на хората без работа се е увеличил с 0,2%.

 

Няма намаление на безработните и в сравнение с предходния месец. Така в бюрата по труда за препитание чакат над 400 000 души. Положителната тенденция е, че все повече фирми от реалния сектор искат да назначават хора. Паралелно с това държавата лансира нова идея – безработни масово да се назначават като охрана по селата.

 

От началото на миналата година в продължение девет месеца, в село Долно Белотинци за охрана са били наети четирима души. Мъжете обикаляли през нощта цялото село и следели за нередности.

 

Докато в селото е имало охрана, няма регистрирана нито една кражба. Парите  от държавата обаче свършили, а хората в селото се страхуват отново да не започнат набезите на крадците. Може би има и добри новини. Правителството възнамерява да наеме около 5000 безработни за охрана. Изискването е те да са регистрирани в бюрата по труда.

 

„Безработицата в селото се доближава 100 процента. Стига да има възможност, държавата да направи това ще бъде много хубаво за сигурността за селото”, казва кметът на село Долно Белотинци Олег Михайлов.

 

Охранител обаче не се става обаче толкова лесно. В една от фирмите само за миналата година са обучили над 1200 души. Преди да бъдат назначени на работа, всички желаещи трябва да преминат специален курс.

 

Програмата се нарича „Минимум”, защото е ограничена в рамките на 40 часа. Тя включва изучаване на закони, специални тактики за действие, криминалистика, наказателно право, домедицинска помощ и други. Независимо от изискванията, в Долно Белотинци вече очакват старта на програмата с нетърпение. Очаква се точните условия на програмата да станат ясни до седмица.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.

 

Репортери: Марина Цекова и Биляна Борисова