Направените кръвни проби са в норма, успокои директорът на болницата в Асеновград

Истинска паника настана в детска градина „Слънце” в Асеновград, след като на децата било сервирано мляко със синкав цвят, предизвикан от отрова за мишки. 
 
Ден по-късно детското заведение отново отвори врати, но все по-малко родители водят децата си, вероятно изплашени от случката ден по-рано.
 
Директорът на болницата в Асеновград д-р Иван Червенков успокои, че не е имало дете, което да е потърсило медицинска помощ или което да е хоспитализирано. 
 
Той обясни, че всички резултати от кръвните проби, направени на 20 от 127 деца, са в норма.
 
Няма притеснения за нито едно от децата. Точно характеристика на веществото, което са погълнали, не може да бъде дадена. Има органи и лаборатории, които ще направят съответните изследвания, за да може да бъде доказано наличието на едно или друго вещество, което са консумирали децата. Екипите на лечебното заведение направиха всичко, за да предотвратят по-нататъшни усложнения”, допълни д-р Червенков.
 
Родителите, които застанаха тази сутрин пред камерата на Нова ТВ, споделиха, че са по-спокойни, след като са видели кръвните изследвания и очакват всичко да бъде под контрол. 
 
Едно от децата, пили от синьото мляко, разказа, че непосредствено след поглъщането му го заболяло коремчето. Майка му обаче допълни, че вечерта е спало спокойно и не е имало проблеми. 
 
„Видяхме остатъчното мляко, върху повърхността на което се наблюдаваха дребни сини частички. Веднага започнахме да обследваме обстановката. Не се установи отклонение в цвета и мириса на млякото, намиращо се в склада на кухненския блок. Видяхме залепена субстанция по повърхността на касеролата, с която е разбърквано млякото в общия казан. В кухненския блок няма отрова за мишки. В кухнята има един капан с лепило,който не съдържа никакви отровни субстанции”, обясни за „Здравей, България” д-р Александър Тохчиев от БАБХ.
 
Очаква се тепърва органите на следствието да се произнесат за механизма на попадане на отровната субстанция в млякото на децата.
 
Репортер: Благой Бекриев