Редовното консумиране на риба намалява болестите с 40 на сто, установи японско проучване

Редовното консумиране на риба намалява шансовете от заболявания и физически травми с 40 на сто, установи японско проучване, информира в. „Дейли мейл”, цитиран от БТА.


Изследването обхванало 1000 мъже и жени, като те били разпитвани как се справят с използването на обществения транспорт, с плащането на сметките и колко често се срещат с приятели. Участниците в проучването трябвало подробно да опишат и хранителния си режим. Тези от тях, които консумирали повече протеини с морски и животински произход, се оказали с 40 на сто по-малко заболявания и физически контузии седем години по-късно.


Протеините са ключов фактор за натрупването на мускулна маса. По този начин хората се предпазват от падания и фрактури на костите. С напредването на годините организмът се справя все по-трудно с абсорбирането им. В резултат на това, когато остареем, са ни нужни повече протеини, за да останем в добро здравословно състоявние.


Особено полезни в това отношение са рибните продукти, които съдържат големи количества Омега-3 мастни киселини. Те спомагат за намаляването на болката от артрита и избавят възрастните хора от деменция.